Sådan laver du en smuk have


Vil du gerne have en smuk have? Så er nøglen at sørge for at planlægge kreativt, godt valg af planter og en god forberedelse af jorden.

Kreativ planlægning er ikke nødvendigvis at man skal have et innovativt have layout, men at man sørger for at overveje nøje alle de forhold og aspekter der måtte spille ind, førend man bestemmer hvordan layoutet og beplantningen skal se ud. Derudover skal din haves konstruktion også tillade at der er tilstrækkelig plads og passende betingelser for at træer og buske kan leve optimalt. Et praktisk layout der ikke kun giver ejerne af haven en chance for at nyde udsigten, men også funktioner og udendørsrum (som for eksempel en havepavillon), samt god adgang til vand rundt omkring i haven. Det er forholdsvist nemt at lave en have med flotte blomster og et sted hvor man kan tilbringe masser af tid. Det kræver blot at du er god til at planlægge dit arbejde, således at haven ikke bliver alt for rodet i det.

Det kan godt være at det virker uoverskueligt for den uerfarne at vælge de rigtige planter til haven, men det er faktisk relativt simpelt, om end det er en vigtig del af haven som helhed. Sørg for at undersøge en givens plante funktioner og hvilke forhold den har det bedst i, inden du vælger den som en del af din have. En kombination af egnethed og hvad du som ejer af haven bedst selv kan lide, er selvfølgelig det du skal styre efter. Alt efter hvilke planter du vælger, vil der være forskel i hvor meget planterne spreder sig og hvor høje de bliver, det er vigtigt at holde det i tankerne, så der ikke pludselig bliver blomster for tæt på hinanden. Det er altid en god idé at vælge planter der kræver lidt mindre i vedligehold, hvis man ved man får svært ved at finde tid til det. Der er ikke noget værre end en have der ser uplejet ud. Du skal samtidig huske at vælge planter der får den rette mængde af lys i forhold til hvordan din have er placeret, således at de får de rigtige forhold at vokse i. Det nytter jo ikke noget at sætte planter der foretrækker tør jordbund i konstant fugtigt jord.

En god jordforberedelse er en af de væsentligste forudsætninger for udarbejdelsen af en ny have. Hvis du har set et tv program som fx Søren Ryge, vil de anbefale at man bruger dobbelt så meget tid på at grave hullet til planten end på selve planten. Dette er en kritisk ting i forhold til at fremudvikle god rodudvikling. Hvis det sted du er ved at plante en plante er tør, træt og ikke indeholder tilstrækkelige næringsstoffer, som der kræves for at få bedst muligt gang i ny plantevækst, så kan det være en god idé at putte en masse gødning der i. Hos XL-bygs webshop, kan du finde mange forskellige ting til haven, som kan være med til at give dig de helt rette forudsætninger for en perfekt have.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *