Hvordan skal du rengøre vinglas?


Du kender det sikkert: Du inviterer venner på besøg en lørdag aften til et godt glas rødvin, og bagefter står du med spørgsmålet: ”Hvordan skal jeg få gjort vinglassene rene bagefter?” Vin er en populær drik og et populært samlingspunkt for mange sociale begivenheder. Derfor fylder glas også meget i mange hjem. Vi vil i denne artikel rette blikket mod, hvordan vinglas bedst muligt kan rengøres.

Undgå misfarvninger, skjolder og brud

Når du skal overveje, hvordan du bedst muligt rengør dine glas, så er der én væsentlig pointe, du skal afklare: Du skal være opmærksom på, hvilket materiale dine glas er lavet af Enten er de lavet af almindeligt glas, eller også er de lavet af krystalglas. Ofte er mundblæste krystalglas noget mere ’skrøbelige’ end almindeligt glasmateriale. Det vender vi lige tilbage til. Når du skal rengøre dine vinglas, så er den helt overordnede pointe at undgå, at glassene bliver misfarvede, får skjolder, eller at du får ødelagt enten stilken eller skålen. Men dette kan let undgås ved et par gode råd, som vi her vil give dig:

Opvaskemaskinen er et hit

Først og fremmest så er det vigtigt, at du ikke lader glassene stå natten over. Du skal ikke begynde på at vaske dem i hånden (slet ikke hvis du har fået et par glas vin eller tre), nej du skal i stedet hælde lidt vand i glasset, så du får fjernet vinresterne i bunden af glasset. Herefter kan du med fordel sætte dine vinglas ind i opvaskemaskinen. Det er dog en fordel, hvis du har en glasbakke at sætte glassene på, så vinglassene ikke går i stykker i kanten. Hvis du ikke råder over sådan én, så kan du også sagtens sætte glassene ind i opvaskemaskinen alligevel – bare vær forsigtig. Når glassene er blevet vasket i opvaskemaskinen, kan du enten lade dem lufttørre i opvaskemaskinen eller forsigtigt tørre dem i hånden. Vær meget opmærksom på at du ikke sætter glassene våde ind i dit skab.

Og så til de mundblæste krystalglas

Tilbage til de mundblæste krystalglas: Hvis du er så heldig at være i besiddelse af fine mundblæste krystalglas (som eksempelvis de østrigske Zalto glas), så vil du højst sandsynligt tænke, at så skrøbelige, tynde og lette glas kan da ikke komme ind i opvaskemaskinen. Og det er netop hér, at mange gør en fejl: Glassene skal nemlig ind i opvaskemaskinen. Det er faktisk nemmere, end de fleste går og tror. Glasproducenten Zalto forklarer, at grunden til, at krystalglas helst skal ind i opvaskemaskinen, er, at hvis du vasker glassene i hånden, så vil der komme et ulige tryg på glasset. Det kan betyde brud enten ved stilken, eller at skålen går i stykker. Og det er lige nøjagtig dét, vi skal undgå.

Vask af vinglas behøver ikke at være besværlig – heller ikke for krystalglas

Derfor er vores klare råd: Skyl glasset af efter brug med vand, så du får skyllet vinresterne ud af glasset. Sæt glasset forsigtigt ind i opvaskemaskinen. Lad enten glasset tørre inde i opvaskemaskinen eller gør det meget forsigtigt i hånden. Sørg for at glasset er helt tørt, inden du sætter det ind i skabet. Og så er det til hver en tid anbefalelsesværdigt at stille glasset med bunden nederst. Særligt på krystalglas er kanten af glasset meget tynd og fin, så altid bunden nederst. Og så lige det sidste råd: Hvis du ikke allerede drikker vin af krystalglas som eksempelvis Zalto glas, så vil krystalglas give dig en helt ny vinoplevelse.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *